Gyorsan leszögezném, hogy nem váltottunk profilt és a cím nem a vadászszezonra utal. A viccet félretéve az ősz beálltával ismét megnövekedett a kacsa és liba iránti kereslet. Vízi szárnyasokat természetesen az egész évben szoktunk fogyasztani, de mégis az ősz és a tél az igazi főszezon.
Ebben nagy szerepet játszanak a tradíciók, régi népszokások. Többek között november 11., azaz a Márton-nap. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.
Ősszel már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások. Egy frappáns kis mondóka is fennmaradt, miszerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
És még egy kis érdekesség, a régi időkben szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
Ha már szóba került az év utolsó negyede, a liba- és kacsahús időszaka egész karácsonyig tart. Ugyanis sok családban az ünnepi asztal elengedhetetlen szereplője a finom, ropogós kacsasült.
De, mint az elején írtam, nem csak ebben az időszakban kerülhet terítékre. Erre jó példa a most hétvégi történet, ami megosztok veletek. Pénteken felhívott egy kedves hölgy, hogy látta a hirdetésünket, miszerint többek között rendelésre sült kacsa elkészítését is vállaljuk. Egy családi összejövetelre készültek, de sajnos pár napja eltörte a lábát és így nem tudta ő maga elkészíteni. Kétségbe volt este, hogy mit fog feltálalni a családi asztalnál. Viszont miután beszéltünk teljesen megnyugodott, hogy mi meg tudjuk oldani a problémáját. Örömmel vállaltuk a rendelést és arra gondoltam, hogy akkor szombat este az én családomat is meglepem egy finom vacsorával.
Tehát elkészítettük a hölgy megrendelését, a finom kacsasültet és a külön kért sült kacsamájat. Szombat délután a megbeszélt időpontban kiszállítottunk, utána nekiálltunk a saját vacsora elkészítésének. A máj megsütését én magam vállaltam. A sütés közben, ahogy szálltak a fantasztikus illatok, odacsábította a mellettünk dolgozó kőműves és villanyszerelő barátaimat. Jó házigazdához illően megvendégeltem a "betért vándorokat" és hárman elfogyasztottuk az isteni lakomát. A nap zárásaként a munka után pedig meghitt, családi körben megvacsoráztunk.
Viszont egy finom vacsora elkészítéséhez nagyon fontos az ételek alapanyaga. Többször leírtam és itt is megemlítem, hogy csak olyan termékeket értékesítek, amit nyugodt szívvel a saját családomnak is feltálalok. Röviden összefoglalva háztáji, minőségi, ellenőrzött forrásból származó húsokat. Több, mint 20 évvel ezelőtt, mikor elindítottam a vállalkozásomat sokáig kerestem olyan partnereket, akik hasonlóan gondolkodnak és nem a csak a profit miatt vállalkoznak. Végül találtam egy családi vállalkozást, akik a hagyományos módon tenyésztettek háztáji kacsákat. Erről a folyamatról és a vállalkozásunk filozófiájáról többet megtudhatsz A nagy Átalakulás című könyvemből.
Az üzleti kapcsolatunk ezzel a céggel a mai napig tart, mivel mi is és az ügyfeleink is nagyon elégedettek. Számunkra a profitnál többet jelent, hogy látjuk a visszajáró vásárlóink elégedettségét. Ugyanis mi úgy gondoljuk, egy vállalkozás legnagyobb értéke nem a gépek, épületek, hanem az ügyfél.
Köszönöm, hogy megoszthattam veled a gondolataimat.
Ha számodra is kihívást jelent egy ünnepi lakoma elkészítése akkor keress minket bátran. Örömmel állunk a rendelkezésedre és nagy szeretettel várunk a Mikóczi Hús üzleteinkben..
"Mikóczi Hús, hogy a vásárlás élmény legyen..."
Mikóczi Ferenc - Mikóczi Hús, ügyvezető